JONGEREN

Jongeren hebben het in deze tijd niet gemakkelijk. Helaas staan ze als groep nogal eens negatief in de media omdat ze beschuldigd werden van egoïsme ten opzichte van ouderen. Wij zouden juist graag een lans willen breken voor deze groep. Juist nu is het voor hen een bijzonder moeilijke tijd en als kerk van Christus moeten we naar hen omzien!

JONGEREN

De jongeren van nu zijn de toekomst van het Koninkrijk van God. Niet voor niets zei Jezus: Laat de kinderen tot mij komen! 
Laten wij daarom ook begripvol omgaan met hun situatie. Zij zijn op hun eigen manier bezig met verwerken en hebben daarbij hun sociale relaties hard nodig. 

Jeugdigen hebben sociale interactie nodig om gezond op te kunnen groeien. Wanneer er wordt gezegd dat ze gewoon even een jaartje rustig aan moeten doen is dat een slecht scenario. Eén jaar voor een volwassen persoon is te overzien. Maar iemand die net 16 geworden is is de betekenis van een jaar zeer essentieel in het volwassen worden. Als wij dan hun sociale omgang belemmeren zal dit op korte en lange termijn de jeugd van nu heel hard kunnen raken. Isolement, depressie en uitzichtloosheid ligt veel sneller op de loer dan in een normale samenleving.

Image by Vince Fleming

Wees daarom bewust van de kansen die we moeten benutten om onze kinderen en jongeren te begeleiden. Ontneem hen de levensvreugde niet. Ook met aanpassingen zijn er genoeg dingen te bedenken om met hen in gesprek te zijn en en te begeleiden.

MAAK PLANNEN!

Ook voor kinderen en jeugdigen: maak een plan. Zorg dat er gefaciliteerd wordt zodat plannen kunnen worden gerealiseerd. De beperkingen voor jongeren zijn nog niet heel dwingend dus er zijn voldoende mogelijkheden. Maar zonder voorbereidend werk zullen plannen snel in de vergetelheid raken. Zorg daarom voor directe slagkracht. Zeker voor jongeren gaat de wereld erg snel, wees dus voorbereid en maak tijd, geld en middelen vrij om daadwerkelijk snel te kunnen handelen.

De mogelijkheden voor jongeren zijn eindeloos. Lekker de buitenlucht in, kampvuur, gezamenlijk eten. Het hoeft allemaal niet veel kosten als er maar sociale interactie is.